De Vlaming consumeert nieuws steeds vaker via social media. Breaking news wordt gepusht via de app, de eerste beelden onderscheppen we op Twitter en de beste artikels delen we op onze Facebook tijdslijn. Maar wat betekent dat precies voor onze openbare omroep? En hoe kunnen de VRT nieuwsdienst zo snel mogelijk digitaal sterker maken?

Twee vragen die we zes maanden lang samen met de nieuwsdienst hebben onderzocht. Hieronder lees je hoe & waarom De NieuwsHub werd opgestart en wat we ermee bereikten.

Wake-up call

De nieuwsgebruiker leest steeds vaker online en mobiel. Door middel van een digitale boost wilden we VRT nieuws snel mee helpen evolueren met de veranderende mediabehoeften en het mediagedrag van haar publiek.Sterker leren inzetten op Twitter, Facebook, Instagram en pushberichten via de nieuwsapp, dus. Maar ook Snapchat, Messenger en Whatsapp verdienen onze aandacht.

We onderzochten:
– Hoe we VRT nieuws beter konden verpakken en verdelen op de verschillende kanalen.
– Hoe we een betere interactie konden krijgen met ons publiek.
– Hoe we VRT programma’s en journalisten digitaal beter konden ondersteunen.
– Wat we al goed deden en wat beter kon.

Versterking!

Samen met News NXT werd er een tijdelijke Nieuwshub opgezet: een tienkoppig team van vaste nieuwsmedewerkers, VRT Start-Up’ers en aanvullende freelancers dat van februari tot augustus plaatsnam op de nieuwsvloer.

Tijdens die periode analyseerden we bestaande digitale profielen, voerden meetbare tests uit en verwerkten de resultaten tot bruikbaar advies voor alle journalisten en online redacteurs. Zij werden nauw betrokken via een tweewekelijkse rotatiestoel en op de hoogte gehouden via tussentijdse presentaties, workshops en een “Wat doet de Hub vandaag?” bord. De haalbaarheid en draagkracht van ons project kon zo voortdurend intern afgetoetst worden. Een belangrijke frisse blik én onze beste waakhond.

Schermafbeelding 2016-09-01 om 17.11.02

Little hacks, big difference

Binnen Nieuwshub ontstonden twee teams: het impact en het lab team.

Het impact team focuste zich op de concrete ondersteuning van journalisten en het maken van digitale content. De eerste tests gebeurden op de Facebookpagina van deredactie.be. Daarna zoomden ze in korte sprints van twee weken in op Radio 1, de Radio 2 regio’s, TerZake, De Afspraak, Amerika Kiest, VRT Nieuws politiek, Filmfestival in Cannes en personalities. Na elke sprint werden inzichten, snelle learnings en best practices overgedragen aan de redactie.

Op basis daarvan ging het lab team op zoek naar snelle hacks en quick wins: handige tools en templates die het leven voor VRT redacteurs meteen makkelijker zouden maken. Dankzij onze lean start-up aanpak konden ideeën, formats en prototypes op korte periodes snel getest worden. Het lab maakte onder andere een social grid – met dagoverzicht van de Facebookmix -, ondertiteltool, afbeeldingenmaker en kaartentool.

What’s next?

De verzamelde kennis verwerkten we in tools, inzichten, handige stappenplannen, tutorials en handleidingen die redacteurs makkelijk kunnen raadplegen op de interne website www.nieuwshub.vrt.be

De NieuwsHub wordt in aangepaste vorm verdergezet. Het impact team wordt een social media team, dat zal instaan voor de opvolging van de verschillende sociale kanalen van DeRedactie.be. Het lab van de NieuwsHub volgt de tools en de ontwikkeling van de nieuwe website en app op. Daarnaast wordt ook gezocht hoe de NieuwsHub op lange termijn zijn plek kan vinden binnen VRTnieuws met NewsNXT, de vernieuwing van de nieuwsredactie.